Šport,

Red Bull v kvalifikácii opäť ukázal svoju silu. Ďalší skvelý deň Yukiho Tsunodu

23.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/motorsports Photographer). Prvé tri tréningy a kvalifikácia Veľkej ceny Austrálie sú za nami. Formula 1 sa po dvoch víkendoch na Blízkom východe presunula k protinožcom....

23.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/motorsports Photographer).

Prvé tri tréningy a kvalifikácia Veľkej ceny Austrálie sú za nami. Formula 1 sa po dvoch víkendoch na Blízkom východe presunula k protinožcom. Na okruhu Albert Park v Melbourne to bolo v posledných rokoch mimoriadne zaujímavé. Dúfame, že to tak bude aj tentoraz. Red Bull v tejto sezóne opäť potvrdil svoj obrovský potenciál.

Red Bull v tejto sezóne opäť potvrdil svoj obrovský potenciál.
Foto: shutterstock.com/motorsports Photographer

Formula 1 začala víkend v Melbourne

Práce na okruhu Albert Park v Melbourne pre jazdcov formuly 1 sa začali v piatok o 2:30 nášho času. Počas prvého tréningu malo niekoľko pretekárov menšie alebo väčšie problémy. Alex Albon úplne rozbil svoj Williams. Thajský reprezentant stratil kontrolu nad vozidlom a niekoľkokrát narazil do zvodidiel. Fernando Alonso a Valtteri Bottas mali tiež veľmi horúce chvíle. Španiel preletel v širokom šmyku cez štrkovú zónu, zatiaľ čo Fín zaznamenal vo veľmi vysokej rýchlosti pretáčavý manéver a zázrakom sa vyhol uviaznutiu v štrku.

Najlepší čas predviedol Lando Norris. To sme skôr nečakali, zatiaľ čo britský jazdec McLarenu skutočne dokončil tréning 1 na prvom mieste. Áno – je to len tréning – ale stojí za to si takýto fakt všimnúť. Druhý bol Max Verstappen, tretí George Russell, štvrtý Charles Leclerc a piaty Yuki Tsunoda. Prvá pätica – zástupcovia piatich rôznych tímov. Veľmi dobré, však? Dúfajme, že sa to bude stávať častejšie. A nielen v tréningu, ale aj v kvalifikácii a predovšetkým v pretekoch.

Trikrát šťastie?

Prvé dve kolá sezóny jednoznačne pripadli Red Bullu. Max Verstappen vyhral s veľkým náskokom pred Sergiom Perezom. Na druhej strane, Mexičana počas pretekov nikto nešikanoval, pokiaľ ide o boj o druhé miesto. Zmení sa situácia v Austrálii? Jazdci Ferrari si včera viedli veľmi dobre. V druhom tréningu predviedol najlepší čas Leclerc, druhý bol Verstappen a tretí Sainz. Trikrát šťastie? Môže sa stať, že Austrália nám prinesie prvé prekvapenie sezóny v podobe prehry Red Bullu v pretekoch?

Zaujímavé je, že jazdec Ferrari skončil na druhom mieste. Tentoraz to bol Carlos Sainz, a nie Charles Leclerc.
Foto: youtube.com/@Formula1

Je to len tréning…

Prvé konkrétne odpovede, pokiaľ ide o aktuálne tempo tímov, sa vlastne dozvieme až zajtra. Samozrejme, Albert Park nie je jedným z tých okruhov, kde o všetkom rozhoduje štartový rošt. Je to polokruhová, hybridná trať, kde sa môže stať čokoľvek doslova v ktoromkoľvek momente súťaže. Čo nám priniesol sobotňajší večer?

Neboli to žiadne prekvapenia. Red Bull v tejto sezóne opäť potvrdil svoj obrovský potenciál. Ak niekto čaká, že ich dominancia bude prerušená, potom si bude musieť ešte chvíľu počkať. Kvalifikáciu opäť – už tretíkrát v tomto roku – vyhral Max Verstappen. Zaujímavé je, že jazdec Ferrari skončil na druhom mieste. Tentoraz to bol Carlos Sainz, a nie Charles Leclerc. Yuki Tsunoda mal skvelý deň.

Red Bull dominuje. Rozptýlili sa akékoľvek pochybnosti?

Víkend Veľkej ceny Austrálie sa opäť začal sľubne. Tréningy v novej sezóne opäť nenaznačovali jasnú prevahu tímu Red Bull Racing. Ba – Max Verstappen nevyhral ani jeden tréning. V piatok skončili s najlepšími časmi Lando Norris a Charles Leclerc. Aj dnes večer počas tretieho tréningu bol najlepší Monacký jazdec. Zdalo sa, že Ferrari je veľmi silné a že tím z Maranella sa na víkend F1 u protinožcov dokonale pripravil.

Pomer síl v praxi nebol jednoznačný. Veľmi silné Ferrari, silný Red Bull a Mercedes. Opäť sa však ukázalo, že je to len tréning. Je to trochu ako predsezónne testovanie. Tímy môžu skryť svoje skutočné tempo. Spúšťajú rôzne programy, učia sa manažment pneumatík alebo paliva. Je nepravdepodobné, že by sa počas tohto obdobia niekto sústredil na točenie rýchlych kôl – pretože prečo by mal. Prvým skutočným overením víkendu je vždy kvalifikácia. A tu sme opäť získali veľmi jasný obraz o situácii.

Verstappen trikrát. Red Bull najsilnejší

Po tretí raz v tejto sezóne – rovnako ako v Bahrajne a Saudskej Arábii – sa kvalifikácia stala korisťou Maxa Verstappena. Holanďan bol bezchybný. Zároveň bolo v Q1 aj Q2 najlepšie Ferrari. Možno nám to opäť vlialo do srdca falošné nádeje, že dôjde k nejakému preskupeniu na čele výsledkovej tabuľky. Nič také sa však nestalo. V Q3 Verstappen dosiahol atómový čas a ako jediný sa dostal pod hranicu 1 minúty a 16 sekúnd. Carlos Sainz skončil v časovke na 2. mieste. Sergio Perez a Lando Norris budú do nedeľňajších pretekov štartovať z druhého radu.

Tím Haas zažil v 1. štvrťroku pomerne veľké sklamanie. Na Blízkom východe mali dobrý štart do sezóny Formuly 1, ale v Austrálii Nico Hulkenberg vypadol hneď na začiatku súťaže. Bohužiaľ – vypadol aj Daniel Ricciardo, pre ktorého sú tieto preteky domácimi. Austrálčan v poslednom čase pociťuje pomerne veľký tlak. Logan Sargeant sa vôbec nekvalifikoval po tom, čo musel odovzdať svoje auto Alexovi Albonovi. V Q2 senzačne vyletel zo súboja Lewis Hamilton. Ako posledný sa do Q3 dostal jeho tímový kolega George Russell. Hamiltonove myšlienky sú už pravdepodobne na Ferrari…..

Yuki Tsunoda má zatiaľ za sebou vynikajúci víkend v Austrálii.
Foto: shutterstock.com/Jay Hirano Photography

Výkon Yukiho Tsunodu

Yuki Tsunoda má zatiaľ za sebou vynikajúci víkend v Austrálii. Japonský jazdec predviedol brilantné tempo v každom z troch tréningov. Potvrdil to aj v kvalifikácii. Zástupca tímu Visa Cash App RB sa nakoniec umiestnil na výbornom 8. mieste a do zajtrajších pretekov odštartuje zo 4. radu! Na druhej strane Daniel Ricciardo musí dúfať, že sa rýchlo prebojuje dopredu.

Zostáva už len hlavný chod – preteky o Veľkú cenu Austrálie. Súťaž sa začne v nedeľu o 5:00 nášho času. Na pretekárov čaká 58 kôl na okruhu Albert Park v Melbourne. Nezabúdajme, že v Austrálii sa môže stať čokoľvek. Stačí si spomenúť na minulú sezónu, keď preteky trikrát prerušili červené vlajky. Počítame teda s veľkým vzrušením!

Výsledky kvalifikácie

Poz.PilotTímČas
1. M. VerstappenRed Bull1:15.915
2. C. SainzFerrari+0.270
3. S. PerezRed Bull+0.359
4. L. NorrisMcLaren+0.400
5. C. LeclercFerrari+0.520
6. O. PiastriMcLaren+0.657
7. G. RussellMercedes+0.809
8. Y. TsunodaVisa Cash App RB+0.873
9. L. StrollAston Martin+1.157
10. F. AlonsoAston Martin+1.637
11. L. HamiltonMercedes+1.045
12. A. AlbonWilliams+1.252
13. V. BottasKick Sauber+1.425
14. K. MagnussenHaas+1.512
15. E. OconAlpine+1.782
16. N. HulkenbergHaas+2.061
17. P. GaslyAlpine+2.067
18. D. RicciardoVisa Cash App RB+2.170
19. G. ZhouKick Sauber+2.273

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Je čas na víkend F1 s Veľkou cenou Austrálie. Dočkáme sa u protinožcov nejakých prekvapení?

Audi vstupuje do F1. Kúpi 100-percentný podiel v tíme


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Formula E opäť predmetom vtipov. Tentoraz o novom bezpečnostnom vozidle/safety car

10.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ConexaoSaloma). Formula E sa stále snaží prilákať viac a viac fanúšikov, ale nie je to jednoduché. V jej prvých sezónach…

Menej ako 2 sekundy na stovku v Alfe 156: tu je Coloni S1

10.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@legg101). Coloni S1 má s Alfou Romeo 156 spoločný nanajvýš vzhľad, ale okolo takéhoto stroja nemožno prejsť ľahostajne. Menej ako…

Ayrton Senna sa dočká seriálu na Netflixe. K dispozícii je trailer, obrázky a množstvo podrobností

6.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@Netflix). Ayrton Senna bol neuveriteľný talent a šampión. Zomrel na talianskom okruhu Imola pred 30 rokmi. Teraz sa k jeho…

Hypercar Red Bull RB17 bude debutovať na Goodwood Festival of Speed ​​​​2024

5.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@BSport320). Red Bull Racing oznamuje, že jeho prvý hypercar bude mať premiéru na tohtoročnom festivale rýchlosti v Goodwoode. Auto vzniklo…

Formula E získa pohon všetkých štyroch kolies. Do rýchlosti 100 km/h nemá šancu ani F1

3.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@FIAOfficialVideo). Formula E nie je veľmi populárna, ale nič nenasvedčuje tomu, že by sa tento seriál mal zrútiť. Naopak, neustále…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov