Správy, Zaujímavosti,

Absurdné odvolanie polície. Otvorte svoje auto a nesťažujte zlodejom prácu

16.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Chayantorn Tongmorn). Zdravie a život sa neoplatí riskovať pre záchranu hmotných statkov. Odhodlaný zlodej získa lup, aj keď mu v ceste stojí okno alebo dvere....

16.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Chayantorn Tongmorn).

Zdravie a život sa neoplatí riskovať pre záchranu hmotných statkov. Odhodlaný zlodej získa lup, aj keď mu v ceste stojí okno alebo dvere. Kanadská polícia vedomá si nebezpečenstva žiada svojich obyvateľov, aby zlodejom nekomplikovali situáciu. Na autách v Toronte sa dokonca objavili nápisy pre zlodejov.

Zdravie a život sa neoplatí riskovať pre záchranu hmotných statkov.
Foto: shutterstock.com/Chayantorn Tongmorn

Polícia v najväčšom kanadskom meste žiada obyvateľov, aby sa v žiadnom prípade nepokúšali zachrániť svoje autá pred krádežou. Ba, policajti dokonca apelujú, aby zlodejom uľahčili krádež a nestáli im v ceste. Abstrakcia alebo zdravý rozum? Počet krádeží a vlámaní v Toronte za posledný rok prudko vzrástol a služby prestali stíhať riešiť všetky prípady.

Polícia nedokáže držať krok so zločincami. Obyvatelia sú bezmocní

Stretnutia s grázlami sa často končia pretláčaním, ktoré môže viesť k zraneniam alebo veľkým tragédiám. Keďže počet vlámaní do domov spojených s krádežou auta v Toronte sa podľa polície za posledný rok zvýšil o 300 percent, neoplatí sa zločincom stavať do cesty. Policajti odporúčajú, aby sa kľúče od auta nechávali pri vchodových dverách do domu, aby sa zlodej „nenútil“ hľadať ich a neriskoval, že sa s nimi stretne a bude konfrontovaný.

Úrady uvádzajú, že v roku 2023 bolo v Toronte ukradnutých 12 024 áut, čo je výrazný nárast oproti 9 657 vozidlám ukradnutým v roku 2022.
Foto: shutterstock.com/Daniel Jedzura

Ak chcete predísť možnosti útoku doma, nechajte diaľkové ovládače pred vchodovými dverami. Do domu sa vlámu, aby ukradli auto. Nič iné nechcú.

– sprostredkoval konstábl Marco Ricciardi na stretnutí komunity.

V tomto meste sa kradne čoraz viac áut

Úrady uvádzajú, že v roku 2023 bolo v Toronte ukradnutých 12 024 áut, čo je výrazný nárast oproti 9 657 vozidlám ukradnutým v roku 2022. Miestne služby sa domnievajú, že väčšina týchto krádeží súvisí s organizovaným zločinom. Vlámanie do auta si vyžaduje vysokú úroveň zručnosti a zahŕňa relatívne nízke riziko s vysokou odmenou. Ukradnuté autá sa zvyčajne prepravujú do iných miest alebo dokonca krajín, kde sa neskôr predávajú s falošnými dokladmi.

Pre miestnych obyvateľov je to ich každodenný chlieb. Zlodejom nechávajú listy

Je však zaujímavé, že takmer 50 % ukradnutých áut sa nakoniec nájde. Obyvatelia Toronta si na túto klímu už trochu zvykli a prestali svoje autá zamykať. Niekedy dokonca nechávajú dvere a zadné dvere pootvorené, aby zabránili zlodejom poškodiť ich autá pri pokuse dostať sa dovnútra. Internetovým hitom sa stalo video, ktoré ukazuje list zanechaný zlodejom. Na lístku prilepenom na zadných dverách žena napísala – „Vážený pán zlodej, prosím, nerozbíjajte okno môjho auta. Dvere sú otvorené. Prajem vám pekný deň.“ Čo ju k tomu viedlo? Do jej auta sa vraj niekto vlámal už trikrát.

Krádeže áut na Slovensku: Mestá a značky

Na Slovensku počet krádeží áut klesá už od roku 2006. V roku 2023 bolo nahlásených 1 139 krádeží, čo je v porovnaní s rokom 2006 pokles o takmer 78%.

Najčastejšie kradnuté značky áut:

  1. Škoda: V roku 2023 bolo ukradnutých 983 áut značky Škoda, čo predstavuje takmer polovicu všetkých krádeží. Najčastejšie kradnuté modely sú Octavia, Fabia a Superb.
  2. Volkswagen: V roku 2023 bolo ukradnutých 283 áut značky Volkswagen. Najčastejšie kradnuté modely sú Golf, Passat a Tiguan.
  3. Renault: V roku 2023 bolo ukradnutých 147 áut značky Renault. Najčastejšie kradnuté modely sú Megane, Clio a Captur.
  4. Opel: V roku 2023 bolo ukradnutých 123 áut značky Opel. Najčastejšie kradnuté modely sú Astra, Corsa a Vectra.
  5. Peugeot: V roku 2023 bolo ukradnutých 109 áut značky Peugeot. Najčastejšie kradnuté modely sú 206, 307 a 308.

Mestá s najvyšším počtom krádeží:

  1. Bratislava: V roku 2023 bolo v Bratislave ukradnutých 362 áut.
  2. Košice: V roku 2023 bolo v Košiciach ukradnutých 178 áut.
  3. Žilina: V roku 2023 bolo v Žiline ukradnutých 89 áut.
  4. Prešov: V roku 2023 bolo v Prešove ukradnutých 67 áut.
  5. Nitra: V roku 2023 bolo v Nitre ukradnutých 65 áut.

Tipy na prevenciu krádeže auta:

  • Parkujte na osvetlených a frekventovaných miestach.
  • Používajte imobilizér alebo alarm.
  • Nenechávajte v aute cenné veci.
  • Zvážte inštaláciu GPS lokátora.
  • Všímajte si podozrivé osoby a autá vo vašom okolí.

V prípade krádeže auta:

  • Okamžite kontaktujte políciu.
  • Nahláste krádež poisťovni.
  • Poskytnite polícii všetky dostupné informácie o aute, napríklad evidenčné číslo, VIN kód a popis auta.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Spoločnosť Apple omylom vytvorila zbraň proti krádeží áut. Odporúčanie polície

Takto sa kradnú vozidlá Range Rover. Svetový šampión odhaľuje praktiky britských zlodejov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov