Elektro, Správy, Zaujímavosti,

Modely so spaľovacími motormi tu s nami zostanú dlhšie. Niektoré značky urobia krok späť

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV). Keďže ponuka elektrických vozidiel sa míľovými krokmi rozširuje, hovorí sa o práci na novej generácii spaľovacích motorov. Správnosť rozhodnutia prejsť na elektrický pohon preverí...

13.3.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@YouCarTV).

Keďže ponuka elektrických vozidiel sa míľovými krokmi rozširuje, hovorí sa o práci na novej generácii spaľovacích motorov. Správnosť rozhodnutia prejsť na elektrický pohon preverí trh, ale niektorí zašli tak ďaleko, že elektromobilita je ťažko realizovateľná.

Skupina Renault bude ponúkať len elektrické pohony, a to už od roku 2030.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Od roku 2022. Luca de Meo, výkonný riaditeľ spoločnosti Renault, uvádza, že celá skupina bude ponúkať len elektrické pohony, a to už od roku 2030. A to v čase, keď Európska únia práve uvažovala o zákaze predaja vozidiel s emisiami oxidu uhličitého. De Meo si však nechal bezpečnostnú bránu: spaľovacie motory mali byť v Dacii k dispozícii aj naďalej, ak by sa do cesty postavil nedostatok infraštruktúry alebo ceny elektrickej energie.

Fabrice Cambolive, riaditeľ zodpovedný za značku Renault.
Foto: youtube.com/@autocarindia1

Od roku 2024. V rozhovore pre Automotive News Europe Fabrice Cambolive, riaditeľ zodpovedný za značku Renault, uviedol, že spoločnosť bude mať dva modely v jednom segmente. Popri elektrickom vozidle má byť aj spaľovací model, samozrejme, s hybridným systémom na palube. To možno vidieť už dnes: elektrickú „päťku“ nájdete v showroomoch popri mestskom Cliu. Táto stratégia má fungovať 10 rokov a umožniť rýchlu reakciu v prípade zmeny trendov.

Na Mercedes čakalo aj vedro studenej vody. Ola Kallenius, výkonný riaditeľ značky, oznámil, že Európa nebude tak skoro pripravená na plne elektrickú ponuku. Prognózy, ktoré oznamovali, že Mercedes do roku 2025 založí polovicu svojho predaja na elektrických vozidlách, sa nenaplnia a termín sa posunul na druhú polovicu tohto desaťročia.

Podľa Kalleniusa je vyrovnanie nákladov na auto so spaľovacím motorom v porovnaní s plne elektrickým autom ešte „roky pred nami„. Preto inžinieri Mercedesu pracujú na novej generácii motorov, ktoré budú v ponuke aj po roku 2030. O tom sa predtým neuvažovalo.

Značka Jaguar sa rozhodla prejsť na elektrický pohon do roku 2025.
Foto: youtube.com/@YouCarTV

Ani krok späť

Spoločnosť Jaguar takéto možnosti nemá. Značka sa rozhodla prejsť na elektrický pohon do roku 2025 (a to je už len otázka niekoľkých mesiacov). V júni sa zastavia montážne linky limuzín XE, XF a športového F-Type a spaľovacie SUV budú musieť uvoľniť miesto plne elektrickým modelom. Ktoré? Nuž, Jaguar zatiaľ takéto informácie neposkytol, známe je len to, že elektrický I-Pace, vyrábaný v Rakúsku, ukončí svoj život na trhu. Úplná revolúcia by mohla znamenať obrovský úspech alebo koniec tejto britskej značky.

Lakmusovým papierikom by mohla byť situácia Polestar, plne elektrickej značky vyčlenenej z radu Volvo. Táto značka dodala v roku 2023 zákazníkom 54 600 vozidiel, čím sa jej nepodarilo „dosiahnuť“ cieľ 60 000 kusov. V skutočnosti bola táto latka pôvodne nastavená ešte vyššie, na 80 000 vozidiel. Trh však bol nemilosrdný.

Koniec roka 2023 bol mimoriadne náročný kvôli konkurencii, ktorá pristúpila k zníženiu cien v takom rozsahu, že sme si to nemohli dovoliť, povedal v rozhovore pre agentúru Reuters výkonný riaditeľ značky Polestar Thomas Ingenlaht.

Ingenlaht tiež poznamenal, že ignorovanie elektrických pohonov, elektroniky a softvéru predstavuje „obrovské nebezpečenstvo“. „Ak nie ste ich súčasťou a myslíte si, že môžete čakať, kým budú zákazníci pripravení, je to neuveriteľná pasca.“

Cena robí zázraky

Skôr než sa však dočkáme lacného európskeho elektromobilu (ktorým by mohol byť napríklad pripravovaný Renault 5), musia výrobcovia zarobiť. Pozorné pozorovanie naznačuje, že spaľovacie modely budú musieť bojovať s trhom o niečo dlhšie, ako sa plánovalo.

Volvo
Elektrický model EX30 práve vstupuje na trh, výrobca plánuje „zatraktívniť súčasný modelový rad“.
Foto: youtube.com/@AutoTraderTV

Rozhodlo sa Volvo príliš skoro pre pohonné jednotky s nulovými emisiami? Konečný termín je rok 2030. Hoci elektrický model EX30 práve vstupuje na trh, výrobca plánuje „zatraktívniť súčasný modelový rad“. Zjednodušene povedané: model XC60, ktorý má osem rokov, tvorí polovicu predaja švédskej značky a potrebuje „potiahnuť“ ďalších šesť rokov. Výrazný facelift trhového dôchodcu sa oplatí viac ako vývoj nového modelu.

Audi má však aj problémy. Kvôli pochybnému výkonu článku Cariad (zodpovedný za softvér) a sklzom s elektrickým podvozkom sa Nemci rozhodli, že vlajkovej limuzíne A8 doprajú ešte tretí facelift. Vzhľadom na nedávne výsledky BMW bude musieť posádka z Ingolstadtu poriadne zabrať, aby sa vrátila na vrchol. Zaujímavé je, že tretí facelift čaká aj model Q7, ktorý bol predstavený v roku 2015.

Výrobcovia jednoduchých, malých automobilov profitujú z tohto neočakávaného obratu. Fiat potrebuje zvýšiť výrobnú kapacitu v Pomigliane a záujem o model Panda znamenal, že dostane novú verziu a záruky výroby až do roku 2027. Spolu s modelom 500 zvýšila januárový predaj na 23 000 kusov.

V januárových registráciách je na prvom mieste Dacia Sandero.
Foto: youtube.com/@SDADanCars

Zákazníci už rozhodli svojimi peňaženkami. V januárových registráciách je na prvom mieste Dacia Sandero, ktorá výrazne predbehla Volkswagen Golf a Toyotu Yaris Cross. V prvej desiatke registrácií v Európe sú mestské modely ako Peugeot 208, Citroën C3 a Renault Clio spolu s klasickými modelmi ako Škoda Octavia a Volkswagen T-Roc. Najpredávanejší elektromobil v Európe, Tesla Model Y, sa umiestnil na 20. mieste.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Francúzi predviedli elektrický zásah. 50 000 ľudí na čakacej listine

Prekvapujúci obrat spoločnosti Mercedes. Všetko sa točí okolo elektromobilov


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Nemecké letisko zablokovali klimatickí aktivisti. Vytvorila sa niekoľkokilometrová zápcha

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: x.com/fl360aero). Ďalšie nemecké letisko má problémy s odletmi. Za všetko môžu klimatickí aktivisti, ktorí nelegálne vstúpili na letisko a nalepili…

7 príznakov, že vaše auto potrebuje servis. Rozpoznajú ich len skúsení vodiči

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: shutterstock.com/Memory Stockphoto). Ak sa vozidlo pravidelne vozí k mechanikovi na kontrolu, dá sa predísť väčšine problémov, ale nie všetkým. Preto…

Audi vsádza na plug-in hybridy. Pred elektromobilitou však nevidí cestu späť

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Audi stále plánuje prejsť na čisto elektrické vozidlá od roku 2033. Predstavitelia nemeckej značky však pripúšťajú, že spaľovací motor…

MG sa približuje k továrni v Európe. Ide o tri lokality

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@debsvault7172). Čínsky konglomerát SAIC, ktorý vlastní okrem iného aj MG, sa snaží postaviť svoju prvú európsku továreň. Zatiaľ sa ako…

Najspoľahlivejšie motory: „Pravdepodobne sa nikdy nepokazia“

26.7.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@carhelpcorner). Zdá sa, že éra automobilov, ktoré boli navrhnuté tak, aby vydržali celý život, je už dávno preč. To však…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov