Elektro, Zaujímavosti,

Klesá dopyt po elektrických autách? Generálny riaditeľ spoločnosti Volvo: „Nevidíme to“

18.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV). Generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Jim Rowan priznal, že jeho značka ani prémiový segment ako celok nie sú ovplyvnené zmenami spojenými s popularitou elektromobilov. Poukázal...

18.2.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@AutoTraderTV).

Generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Jim Rowan priznal, že jeho značka ani prémiový segment ako celok nie sú ovplyvnené zmenami spojenými s popularitou elektromobilov. Poukázal však na dôvod, prečo môžu mať ostatní výrobcovia iný názor.

Volvo
Klesá dopyt po elektrických zariadeniach?
Foto: youtube.com/@AutoTraderTV

Po niekoľkých rokoch sústavného rastu trhu s elektromobilmi sa v posledných mesiacoch roka 2023 tento trend zmenil. Zmeny dotačných programov v mnohých európskych krajinách, pochybnosti z hľadiska ekológie a spomalenie rastu predaja (v niektorých prípadoch dokonca pokles) – tak vyzeral koniec minulého roka.

Zatiaľ nemôžeme hovoriť o regresii – to by bolo dosť zneužiteľné. Napriek tomu sú zmeny na trhu viditeľné voľným okom a počet vodičov skeptických voči elektromobilom začína opäť stúpať. Vzhľadom na súčasnú náladu a pochybnosti o budúcnosti zákazu predaja spaľovacích motorov v roku 2035 začínajú mnohí výrobcovia váhať, či má naozaj zmysel vsádzať výlučne na elektriku.

Tieto pochybnosti však absolútne nezdieľa spoločnosť Volvo, ktorá je skutočne pevne odhodlaná presadzovať filozofiu agresívnej elektrifikácie. Švédi pred časom stanovili, že po roku 2030 nepredajú ani jedno neelektrické vozidlo. Nie a bodka.

Obávajú sa však manažéri značky nedávneho vývoja v automobilovom priemysle? Ukazuje sa, že rozhodne nie. V rozhovore pre Automotive News Europe to potvrdil samotný Jim Rowan. Generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Cars je toho názoru, že súčasné problémy sa týkajú len trhu s bežnými automobilmi. Prémioví výrobcovia vraj nepokoje nepocítia tak výrazne ako masové značky.

volvo auto
Vrcholom značky Volvo má byť uvedenie modelu EX30.
Foto: youtube.com/@AutoTraderTV

Možno masový trh ovplyvnila skutočnosť, že niektoré koncerny nedosiahli cenovú paritu so spaľovacími automobilmi. V prémiovom segmente to nevidíme. Namiesto toho vidíme, že tento segment rastie a my v ňom získavame podiel. Sme spoločnosťou s najvyšším podielom v segmente BEV a máme najvyššie marže v sektore elektromobilov iných ako Tesla.
Jim Rowan
Generálny riaditeľ spoločnosti Volvo Cars

Hoci sa Volvo tvrdo drží svojej filozofie, predchádzajúci rok bol skutočne veľmi dobrý. Hrubá marža v druhom polroku 2023 len na elektrických modeloch predstavovala 13 %. To je až štvornásobný nárast. Na druhej strane, v priebehu 12 mesiacov bol tento pomer 9 %. Treba však dodať, že hrubá marža na hybridných a spaľovacích vozidlách bola až 23 %.

Vrcholom značky Volvo má byť uvedenie modelu EX30, ktorý by mal dosiahnuť strop hrubej marže na úrovni 15 – 20 %. Švédska značka stále nezabúda ani na hybridy. Oznámila, že podpora tohto radu – „mäkkých hybridov“ aj plug-in hybridov – bude pokračovať až do roku 2030.

Redakcia Auto trendy.

Súvisiace články:

Nie sú to len Nóri. Aj Nemci kupujú čoraz menej elektromobilov. Prečo tento nový trend?

Volkswagen zastavuje výrobu v Emdene. Všetko kvôli problémom s dopytom


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Najčítanejšie

Odporúčame

Ide o posledné SUV tohto výrobcu so spaľovacím motorom. Bude sa predávať ako horúce koláče

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@ACCELER8TV). Žiaľ, ani tento týždeň sa nezaobíde bez správ o ukončení výroby ďalšieho spaľovacieho modelu. Pôjde o posledné SUV tohto…

BMW XM v nezvyčajnom, hviezdnom prevedení. Je jediným svojho druhu

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@thomastyas). BMW XM Mystique Allure je jedinečným príkladom exkluzívneho SUV vytvoreného špeciálne pre filmový festival v Cannes. Jeho stvorenie sa…

Volkswagen Golf dostane nové pohonné jednotky PHEV

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@crospotter13). Volkswagen Golf je teraz k dispozícii s dvoma novými motormi PHEV. Výkonnejší z nich, ktorý sa nachádza v modeli…

Zbohom, Jaguar F-Pace! SUV dostáva špeciálnu edíciu na konci kariéry

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@JaguarNaperville). Jaguar F-Pace sa blíži ku koncu svojej kariéry a britský výrobca pripravil špeciálnu edíciu svojho vôbec prvého SUV. Zbohom,…

Nový Bentley Continental GT bude používať hybridný motor V8 s výkonom 780 koní

19.5.2024 Redakcia Auto trendy (Foto: youtube.com/@RoCarsTV). Spoločnosť Bentley zverejnila prvé oficiálne obrázky a informácie o novej generácii modelu Continental GT. Model dostane nový hybridný motor…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov